Алтернативне кривичне санкције у судској пракси

У дневном листу "Данас" дана 20. новембра 2020. године изашао је чланак наше колегнице Др. Олге Тешовић, ВФ председника Основног суда у Пожеги и члана Форума судија Србије.


Предмета више, а судија мање: Стручна удружења упозоравају да би правосуђе ускоро могло да буде паралисано

Србији је на почетку ове године формално недостајало 386 судија, а фактички 468. Будући да ће велики број њих у наредних пет година отићи у пензију, постоји озбиљна опасност да се мањак приближи броју од 800, односно да правосуђу фали четвртина потребних судија!


Заштита животне средине у грађанском праву

Последњих пар година, загађење ваздуха у градовима Србије постаје тако велико, да смо често у самом врху најзагађенијих друштава у свету.


Форум судија предлаже суђења онлајн кроз измене ЗПП-а

Форум судија Србије доставио је Министарству правде свој предлог за измене 30-так чланова Закона о парничном поступку (ЗПП) за које сматра да требају да буду измењени, допуњени или обрисани.


Увести онлајн суђења и електронску доставу: Форум судија Србије доставио предлог измена ЗПП

Форум судија Србије доставио је Министарству правде предлоге за измене Закона о парничном поступку, чија је израда у току, а главна идеја је, како наводе, да се и правосуђе прилагоди ситуацији створеној пандемијом Ковида 19 кроз увођење суђења на даљину.


МАГАЗИН НА ПРВОМ - Од укупног броја предмета које решавају судије основних судова, процентуално је највише спорова мале вредности

Од укупног броја предмета које решавају судије основних судова, процентуално је највише спорова мале вредности. На основу анализираних 600 спорова те врсте у Србији, Форум судија Србије је закључио да они значајно оптерећују рад судија, те се на пресуду чека дуго, као и да судски трошкови најчешће превазилазе вредност око које се странке споре. Које су предложене измене правилника и закона? Гост је судија Небојша Ђуричић, председник Управног одбора Форума судија Србије.


ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ