Пресуда без одржавања рочишта у спору мале вредности

Закон о парничном поступку кроз предметну норму даје користан инструмент за убрзање поступка и растерећење судова у споровима мале вредности, што даље води до олакшаног приступа правди за грађане, нарочито ако се има у виду да тзв. маличњаци представљају најбројнију врсту спорова који се воде пред домаћим судовима


Суђење на даљину изузетак, а не правило

Сто одржаних суђења путем „Скајпа” за кршење самоизолације у току ванредног стања биће путоказ за прецизније одредбе о употреби технологије у судницама. – Две камере за веродостојан исказ


Суђење на даљину – За и против?

Прошлогодишње ванредно стање због пандемије коронавируса донело је новине и у раду судова, па је омогућено и суђење на даљину. Какво је било искуство са скајп суђењем у Србији? Колико је било таквих суђења? Каква су искуства других земаља?
Одговоре на ова питања дале су судије Ивана Крстћ, Ивана Миловановић, Душан Дакић, Олга Тешовић и то кроз публикацију Суђење на даљину – правни оквири и пракса. Такође су указали на одређене принципе и стандарде које би требало следити како би се суђење на даљину унапредило и у реалним околностима.


Јутарњи ПУЛС - На Јастрепцу одржан округли сто на тему "Правосуђе на простору западног Балкана - Изазови и перспективе"

Форум судија Србије одржао је дана 28. августа на Јастрепцу први регионални округли сто под називом „Правосуђе на простору западног Балкана - Изазови и перспективе“ који је окупио релевантне панелисте са простора Западног Балкана.
На Телевизији Плус за Јутарњи ПУЛС, 30. августа 2021. године, говорио је Душан Милошевић, судија Прекршајног суда у Крушевцу, докторант Правног факултета Универзитета у Београду и члан Форума судија Србије.


На Јастрепцу одржан округли сто на тему "Правосуђе на простору западног Балкана - Изазови и перспективе"

Форум судија Србије одржао је дана 28. августа на Јастрепцу први регионални округли сто под називом „Правосуђе на простору западног Балкана - Изазови и перспективе“ који је окупио релевантне панелисте са простора Западног Балкана.
За Телевизију Плус говорио је председник УО Форума судија Србије Небојша Ђуричић.


Правосуђе на простору западног Балкана - Изазови и перспективе

Процес евроинтеграција Републике Србије и предстојеће уставне реформе повод су за одржавање округлог стола под називом ''Правосуђе на простору Западног Балкана - изазови и перспективе''.

Циљ је да се кроз дискусију анализира тренутни положај судских савета и судија у региону, као и да се сагледају могућа нормативна решења у погледу положаја, улоге и састава судског савета, начин избора и напредовања судија и организација судске власти.


ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ