Форум судија Србије је у оквиру пројекта „Правда за све“ предузео почетне кораке у оснивању Савета за правду по мери човека. У питању су локални одбори састављени од представника органа, организација и институција, са једне и грађана, тачније, грађанских удружења, са друге стране. Савети се оснивају при судовима опште надлежности и до сада је у Србији основано шест оваквих одбора - у Основном суду у Пожеги, Сомбору, Пироту, Нишу, Вршцу и Панчеву.

Savet Sombor1

У судници Основног суда у Сомбору, у оквиру USAID пројекта "Правда за све” одржан је другисастанак „Савета за правду по мери човека”. Дискусијама су присуствовали представници правосудних органа,Полицијске управе, Центра за социјалнни рад, локалнних Удружења, експерт за приступ правди пројекта „Правда за све“,као и остали прикључени у систему рада Савета. Присутнима су представљене Смернице за укључивање суда у дијалог сазаједницом, динамика рада Савета за правду по мери човека, али и Пословник о раду.

Циљеви рада Савета у Сомбору су усмерени према решавању конкретних проблема, као што су постављањеадекватног улаза и рампе за особе са инвалидитетом ради лакшег приступања Основм суду у Сомбору. Такође,постоји недостатак тумача за знаковни језик, што ће се решавати у наредном периоду, а надлежнима ће поводом тогабити упућене и зваичне иницијативе.

Савет је ту да помогне грађанима тако што ће остварити све оно што раније није постојало, како је речено, када је реч оСомбору, активности су усмерене око реновирања тоалета, где један треба да се обезбеди у Основном суду за особекоје су у инвалидским колицима, а такође је предвиђен прилаз суду са рампом.

ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ