Форум судија Србије оштро протествује поводом догађаја који су се одиграли дана 25.03.2019. године у периоду од 14.00 до 16.30 часова испред зграде суда у Немањиној број 9.

Vrhovni kasacioni sud

Већи број грађана, странака, адвоката, запослених у суду и судија није могао да напусти зграду суда, а због протеста који је организован од стране групе грађана CHF Србија. Право на слободу окупљања, право на слободу мишљења и изражавања су Уставом загарантована права, али нико не може коришћењем својих права угрожавати права осталих грађана на слободу кретања, право на слободу и безбедност. Странке и грађани који су се затекли у 14.00 часова у згради суда у Немањиној били су спречени да зграду напусте, они који су покушали то да учине физички су били спречени, саплитани, шутирани, чупани. Након завршетка радног времена запосленима у сва четири суда чије је седиште у згради у Немањиној бр. 9 био је онемогућен излаз из суда и при том су им упућиване увреде и претње.

Сматрамо да је у конректном случају изостала адекватна реакција присутних полицијских службеника који нису омогућили грађанима Републике Србије несметано остваривање својих права на слободу кретања, на личну слободу и безбедност. Сви грађани, странке, адвокати и запослени који су се затекли у згради суда била им је противправно ограничена слобода кретања, а поједини од њих су били физички нападнути.

Такође, указујемо да и присутни медији на адекватан начин нису пренели сам ток целог догађаја, припадници медија којима је омогућено да изађу из зграде суда и онима који су се налазили испред суда нису веродостојно пренели шта се испред зграде суда дешавало и на који начин су грађани, странке, адвокати и запослени у суду били спречавани да напусте зграду суда.

Апелујемо Министарству унутрашњих послова да обезеди услове за несметано функционисање суда, на медије да веродостојно преносе све догађаје, а на организаторе протеста да се својим правом на слободу окупљања, изражавања мисли и говора не угрожавају права осталих грађана, странака, адвоката, судија и запослених у суду.

ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ