Саопштење за јавност Форума судија Србије: Пензије судија нису довољне за достојанствен живот

Просечна пензија судије је скоро упола мања од његове плате! Плате судија, који одлучују о правди и слободи, недопустиво су ниске, као што пензије нису у складу са достојанством функције, коју је судија обављао до пензионисања. Будући да ће у наредних неколико година близу 500 судија отићи у пензију и ова места биће неопходно попунити, да ли ће нова Влада обратити дужну пажњу на горућа питања у српском правосуђу?


Унапређењe институционалног одговора на насиље у породици

У Крагујевцу је 4. априла 2024. године организована радионица на тему „Могућност унапређења институционалног одговора на насиље у породици“. Иста радионица одржана је и у Аранђеловцу 5. априла 2024. године.


Сапштење за јавност Форума судија Србије: За независност рада судства пресудан је бољи материјални положај

ДА ЛИ ЋЕ СЕ МИНИСТАР ПРАВДЕ У НОВОЈ ВЛАДИ СРБИЈЕ БАВИТИ МАТЕРИЈАЛНИМ ПОЛОЖАЈЕМ ЗАПОСЛЕНИХ У ПРАВОСУЂУ?
Гаранција независности судства, као важног сегмента стабилности друштва и као гране власти, уз могућност да запослени из правосуђа могу да живе достојанствено од своје плате, јер немају алтернативу да се баве другим пословима, изузетно је важно питање за будућег Министра српског правосуђа, у новој Влади Србије. „Судије треба да су мотивисане, јер је на њима изузетно велика одговорност и терет свих одлука које доносе, а грађани да не сумњају у своје права на правично суђење. Сви знамо да правичност и стручност штити независност судија“, поручује Небојша Ђуричић, председник Управног одбора Форума судија Србије.


СОМБОР - САВЕТИ ЗА ПРАВДУ ПО МЕРИ ЧОВЕКА

У Основном суду у Сомбору, у оквиру УСАИД пројекта "Правда за све” формиран је први у Војводини „Савет за правду по мери човека“, којег чине представници система правосуђа, Градске управе, Центра за социјалнни рад, Центра за медијацију, локалних удружења грађана. Ово је први пут да се овакав Савет формира при српском правосуђу у Војводини. „ Главна улога Савета је да препозна потребе за унапређење правде и права грађана.


Форум судија Србије покренуо је јединствен часопис струке „Форум правне мисли“

Форум судија Србије покренуо је јединствен часопис струке „Форум правне мисли“ са циљем промоције стручности у правосуђу, размене знања и јачања сарадње међу члановима Удружења, као и повезивања правосуђа и науке ради унапређења квалитета рада у судској пракси.


Институт за криминолошка и социолошка истраживања вас позива на тематски скуп "Положај жртава у Републици Србији"

Институт за криминолошка и социолошка истраживања уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и Правосудне академије у Београду организује XXXV Међународни научни тематски скуп на Палићу на тему „Положај жртава у Републици Србији“, који ће се одржати 12. и 13. јуна 2024.године у ЕКО ЦЕНТРУ, Језерска бб, на Палићу.


ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ