Треће стручно-правосудно саветовање „ДАНИ ФОРУМА“ ове године је одржано у Сомбору, у здању „Жупаније“, дана 28. и 29. септембра 2023. године. Саветовање организујемо уз подршку заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе “Подршка реформи правосуђа у Србији”.

Dani Foruma sudija 2023 - Panel1-3

Први панел био је посвећен слободи Изражавања судија. Ђуро Сесса, експерт Савета Европе, судија Врховног суда Хрватске, потпредседник Европског друштва судија и бивши председник Консултативног већа европских судија (CCJE) представио је Мишљење број 25 Консултативног већа европских судија. Присутне судије као и најшира јавност имали су прилику да се упознају са стандардима садржаним у овом мишљењу као и да дају своје коментаре.

У оквиру овог панела Гјоргји Андонов, судија Основног суд у Штипу, упознао је све присутне начином рада и активностима Правосудно-медијског савета Северне Македоније, разлозима за оснивање савета, његовим саставом, препорукама и свим активностима које се предузимају у циљу заједничке едукације судија и новинара.

На крају панела Небојша Ђуричић, председник Управног одбора ФСС, представио је предлог за допуну Етичког кодекса судија. Ова допуна се односи на право судије на слободу изражања: Судија има право на слободу у изражавања као и сваки други грађанин.

ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ