У четвртак 21.10.2021. године у Крагујевцу одржан је још један округли сто на тему „Суђење на даљину“ у оквиру истоименог пројекта који је подржан од стране Амбасаде краљевине Холандије. Округли сто је отворио председник УО Форума судија Србије судија Небојша Ђуричић, а говорници су били заменица Републичког јавног тужиоца др. Јасмина Киурски, др. Олга Тешовић, судија и председница Основног суда у Пожеги, затим Ивана Миловановић, судија Основног суда у Нишу, и Душан Дакић, судија Основног суда у Новом Саду.

Sudjenje na daljinu Kragujevac

На округлом столу у Крагујевцу као и на претходним била је престављена монографија „Суђење на даљину“, на којој су аутори вредно радили а чији је рецензент била заменица Републичког јавног тужиоца др. Јасмина Киурски. Аутори су и током овог округлог стола изнели проблеме и изазове са којима су се сусреси као и решења до којих су дошли током рада на овој публикацији.

Закључак учесника првог округлог стола је да публикација значајно доприноси бољем разумевању употребе информационих технологија у свакодневном раду правосуђа, те незаобилазни светски тренд увођења „суђења на даљину“ у све судске поступке.

Анализа „Суђења на даљину“ и округли столови имају за циљ да приближе судијама и тужиоцима међународне стандарде који су обавезни за државе које су регулисале могућност „суђења на даљину“ и да самим тим унапреде уједначавање судске праксе и правне сигурности у државама чланицама Савета Европе.

ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ