Одржано је друго стручно-правосудно саветовање под називом „ДАНИ ФОРУМА“ уз подршку заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе “Подршка реформи правосуђа у Србији”. На отварању саветовањa присутнима су се обратили Ненад Вујућ, директор правосудне академије и координатор првог кластера преговарчког процеса, Данко Рунић, координатор пројекта, Савет Европе и Небојша Ђуричић, представник УО Форума судија Србије.

Dani Foruma-Pirot 1

Саветовање је имало за циљ да окупи како чланове Форума тако и његове пријатеље. Ове године пажњу смо посветили изменама сета правосудних закона које су условљене променом Устава Републике Србије.

У оквиру првог панела представљени су предлозизаконских решења у области правосуђа са освртом на питање транспарентности у раду Високог савета судства. На панелу су учествовали др Милош Станић, научни сарадник Института за упоредно право, члан Радне групе за израду судијских закона,Бранко Николић, експерт Савета Европе, Душан Милошевић, судија Прекршајног суда у Крушевцу. Овим панелом је модерирао Мирко Илић судија Првог основног суда у Београду.

Други панел је био посвећен предлогу нормативног оквира којим се уређује поступак и критеријуми за вредновање рада судија. Присутне је са предложеним законских решења упознао Јован Ћосић, помоћник министра, Министарство правде, председника Радне групе за израду судијских закона. На панелу су учествовали и Бранко Николић, експерт Савета Европе, Драгана Марчетић, судија Вишег суда у Београду, а модератор је била Снежана Марјановић, судија Вишег суда у Београду.

ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ