Форум судија Србије одржао је своју прву стручну конференцију под називом „Дани Форума“, који су одржани у периоду од 10. до 12. октобра, у Кладову. Прва конференција окупила је преко 50 судија, правника и пријатеља Форума. „Данима Форума“ присуствовали су заменица председника Високог савета судства и судија Врховног касационог суда судија Зорана Делибашић, члан ВСС судија Александар Пантић, директор правосудне академије Ненада Вујић, заменица директора USAID Пројекта владавине права, Драгана Лукић, Данко Рунић, испред заједничког пројекта Европске Уније и Савета Европе „Јачање независности и одговорности правосуђа“. Учеснци су имали прилику да кроз три дана учествују на конструктивним дебатама и да чују многе идеје које ће се спровести у дело као и да буду представљени пројекти који су већ реализовани.

Dani foruma sudija 1

Првог дана конференције представљена је монографија која је израђена у оквиру пројекат Суђења на даљину који је остварен уз подршку амбасаде Краљевине Холандије. Присутнима су аутори др. Олга Тешовић, председница Основног суда у Пожеги; Ивана Миловановић, судија Основног суда у Нишу; Душан Дакић, судија Основног суда у Новом Саду, представили резултате истраживања и препоруке. На изради монографије учествовали су и професорка Правног Факултета Универзитета у Београду др. Ивана Крстић, и рецензент заменица Републичког јавног тужица др. Јасмина Киурски. Након представљања ове монографије учесници су учествовали у једној врло конструктивној дебати, изневши своје ставове и искусва по питању онлине суђења и да ли су се са њима сусретали за време пандемије COVID-19 и какво је њихово мишљење о овом виду суђења, ставови и нека логична решења за примену и унапређење овог вида суђења.

Свечано отварање саветовања: https://youtu.be/Ign1c-QTVhk

Дебата – Суђење на даљину, правни оквир и пракса: https://youtu.be/3WltoN9d-6E

Дебата – Измене Закона о парничном поступку: https://youtu.be/I8nL5ZCM-U8

Испред USAID ROLPS пројекта колегиница Тијана Леваков Вермезовић и Радомир Милојевић претставили су резултате у област унапређења ефикасности судског поступка применом информационих технологија – презентација модула за судске таксе и доставу судских писмена који су реализовани у оквиру пројекта.

Унапређење ефикасности судског поступка применом информационих технологија - Презентација модула за судске таксе и доставу судских писмена од стране USAID Пројекта владавине праваhttps://youtu.be/-7dhsmwgHJE

Другог дана су учесници имали прилику да учествују на дебати Непримерени утицај на судије: измене Пословника о раду Високог савета судства и могуће измене законског оквира? Oва дебата је организована уз подршку заједничког пројекта ЕУ и Савета Европе Јачање независности и одговорности правосуђа. У дебати су учествовали Зорана Делибашић заменица председника Високог Савета Судства и судија Врховног касационог суда, Бранко Николић експерт Савета Европе и судија Душан Милошевић. Судија Делибашић је као надлежни судија који поступа у случајевима недозвољеног утицаја на рад судија и судства поделила са учесницика како тече поступак приликом отварања сваког појединачног случаја недозвољеног утицаја на судије и који су то услови и разлози због којих би се водио поступак. Судија Делибашић је и кроз практичне примере објаснила како долази до оцене сваког појединачног случаја и подстакла све присутне колеге да уколико постоји непримерени утицај на судије за који они знају или се налазе у ситуацији да се непримерени утицај врши на њих да се обрате Високом савету судства. Она је у свом излагању навела да Високи савет судства није само орган који је надређен свим колегама и није само највиши орган у Републици Србији, већ је и орган који штити судије и орган коме они могу да се обрате за помоћ уколико им је потребна.

Непримерени утицај на судије измене Пословника о раду Високог савета судства и могуће измене законског оквираhttps://youtu.be/1cQODC-1Nvk

Судије су такође имале прилику да учествују у дебатама које се односе на Судије и друштвене мреже као и на дебати која се односи на Материјални положај судија коју су водиле судија Вишег суда у Београду Снежана Марјановић и судија Апелационог суда у Београду Весна Филиповић. Судије су истакле све могућности побољшања материјаног положаја судија у Републици Србији, податке до којих су дошли од стране држава које нас окружују као и до конструктивних решења која би се могла применити приликом измена Закона које се односе на судије, побољшања услова рада, услова одласка у пензију и коефицијента обрачуна судијске плате приликом одласка у пензију као и идеје повећања судијске плате која је тренутно најмања у региону. 

Дебата – Материјални положај судија: https://youtu.be/9S5FAPElV_o

Дебата – Судије и друштвене мреже: https://youtu.be/PRcglZjN-Ck

У оквиру панела Примена Закона о спречавању насиља у породици Вања Мацановић, Аутономни женски Центар, и судија Ивана Миловановић разговарале су о резултаима примене Закона, Колегиница Вања Мацановић изнела је податке које се односе број пријава насиља у породици током пандемије COVID-19. Било је прилике да се разговара и о питањима пријављивања насиља у породици и адекватном реаговању надлежних органа.

Примена Закона о спречавању насиља у породици: https://youtu.be/6P39OvaPamM

Трећег дана претстављене су активности пројеката Алтернативне кривичне санкције у судској пракси који се  реализује у оквиру у оквиру Алумни Грант програма у области Владавине права (Rule of Law) финансираног од стране Амбасаде Сједињених Америчких Држава.

Дискусија – Алтернативне кривичне санкције у сидској пракси: https://youtu.be/cM64THAINvI

Форум судија Србије је овим путем одржао своју прву стручну правосудну конференцију и успео да је реализује уз помоћ својих партнера и пријатеља из USAID ROLPS, Амбасаде краљевине Холандије, kancelarije Савета Европе, у нади да је ово прва од многих будућих конференција. Надамо се да ћемо заједно наставити да се развијамо, унапређујемо и реализујемо све идеје које могу да наставе да активно помажу реформи правосуђа у Републици Србији.

ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ