У Основном суду у Сомбору, у оквиру УСАИД пројекта "Правда за све” формиран је први у Војводини „Савет за правду по мери човека“, којег чине представници система правосуђа, Градске управе, Центра за социјалнни рад, Центра за медијацију, локалних удружења грађана. Ово је први пут да се овакав Савет формира при српском правосуђу у Војводини. „ Главна улога Савета је да препозна потребе за унапређење правде и права грађана.

IMG-ee11a9cfc1299a12974ff3a91c9faac0-V.jpg

Савет ће бити отоврен за грађане и они ће се моћи обраћати како Савету директно, тако и институцијама које су чланови тела савета. Идеја јесте да све институције заједно препознају потребе грађана”,изјавио је Небојша Ђуричић, председник УО Форума Судија Србије и додао: “Већа доступност правде грађанима и пажња према темама, као што су правне услуге на језицима националних мањина, приступ правосуђа особама са инвалидитетом, насиље у породици, имовински односи и дискриминација у радним односима, само су неке од важних тема којима ће се бавити „Савет за правду по мери човека“ у Сомбору и у Пожеги”. Форум судија Србије, у оквиру УСАИД пројекта "Правда за све" , планира да поред Пожеге и Сомбора, формира овакве Савете у Пироту, Нишу и Вршцу, а о њиховим активностима јавност ће бити благовремено обавештена.

У претходном периоду, у Србији је био реализован пројекат “Отворена врата правосуђа”, то је био први корак где су грађани могли да дођу у Суд и добију тражене информацје, а радови савета биће надоградња на успешно реализоване претходне активности.

 

ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ