У четвртак, 16.09.2021. године у Новом Саду одржан је други округли стола на тему „Суђење на даљину” у оквиру истоименог пројекта који је подржан од стране Амбасаде краљевине Холандије. Округли сто је отворио председник УО Форума судија Србије судија Небојша Ђуричић, а говорници су били проф.др Ивана Крстић, Олга Тешовић, судија и председница Основног суда у Пожеги, затим Ивана Миловановић, судија Основног суда у Нишу, и Душан Дакић, судија Основног суда у Новом Саду.

Sudjenje na daljinu Novi Sad 3

На округлом столу у Нишу, такође је први пут приказана и публикација-анализа суђења на даљину у Републици Србији, на којој су говорници активно радили предходних осам месеци.

Закључак учесника првог округлог стола је да публикација значајно доприноси бољем разумевању употребе информационих технологија у свакодневном раду правосуђа, те незаобилазни светски тренд увођења „суђења на даљину“ у све судске поступке.

Анализа „суђења на даљину“ и округли столови имају за циљ да приближе судијама и тужиоцима међународне стандарде који су обавезни за државе које су регулисале могућност „суђења на даљину“ и да самим тим унапреде уједначавање судске праксе и правне сигурности у државама чланицама Савета Европе.

Други округли сто је снимљен и може се погледати у на следећем видео линку:

https://youtu.be/zPV2aQTXTzk

 

ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ