У просторијама Вишег суда у Панчеву, у оквиру USAID пројекта "Правда за све” формиран је „Савет за правду по мери човека“. Окупили су се представници правосудних институција, међу којима председнице Вишег и Основног суда у Панчеву, представнике Вишег и Основног јавног тужилаштва у Панчеву, те представнике полицијске управе. Присутни су били и представници центара за социјални рад Панчево, Алибунар и Ковачица, директорка Националне службе за запошљавање у Панчеву, представник Адвокатске коморе Војводине, удружења особа са инвалидитетом из Панчева, ромског удружења с подручја Јужнобанатског округа, као и два представника Националне организације особа са инвалидитетом Србије.

Savet za pravdu po meri čoveka - Pančevo1

Циљ скупа био је покретање идеје да се успостави локалнни Савет за правду по мери човека. Судница Вишег суда показала се као тесна за све оне који су изношењем својих запажања, ставова и проблема са приступом правди на локалнном нивоу хтели да допринесу раду Савета, шестог ове врсте који смо формирали у Србији и омогуће укључивање гласова локалнне заједнице у унапређење приступачности правосудних органа и услуга, као и подизање свести и знања грађана о раду правосуђа.

Од тема су се издвојиле проблеми и изазови у приступачности особа са инвалидитетом државним органима и институцијама, проблем са судским тумачима у парничном и ванпарничном поступку, а као посебно значајна издвојила се и тема боље координације свих органа када се ради о спречавању насиља у породици, те оснаживању жртава насиља.

ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ