Zaštita životne sredine u građanskom pravu

Poslednjih par godina, zagađenje vazduha u gradovima Srbije postaje tako veliko, da smo često u samom vrhu najzagađenijih društava u svetu.


Forum sudija predlaže suđenja onlajn kroz izmene ZPP-a

Forum sudija Srbije dostavio je Ministarstvu pravde svoj predlog za izmene 30-tak članova Zakona o parničnom postupku (ZPP) za koje smatra da trebaju da budu izmenjeni, dopunjeni ili obrisani.


Uvesti onlajn suđenja i elektronsku dostavu: Forum sudija Srbije dostavio predlog izmena ZPP

Forum sudija Srbije dostavio je Ministarstvu pravde predloge za izmene Zakona o parničnom postupku, čija je izrada u toku, a glavna ideja je, kako navode, da se i pravosuđe prilagodi situaciji stvorenoj pandemijom Kovida 19 kroz uvođenje suđenja na daljinu.


MAGAZIN NA PRVOM - Od ukupnog broja predmeta koje rešavaju sudije osnovnih sudova, procentualno je najviše sporova male vrednosti

Od ukupnog broja predmeta koje rešavaju sudije osnovnih sudova, procentualno je najviše sporova male vrednosti. Na osnovu analiziranih 600 sporova te vrste u Srbiji, Forum sudija Srbije je zaključio da oni značajno opterećuju rad sudija, te se na presudu čeka dugo, kao i da sudski troškovi najčešće prevazilaze vrednost oko koje se stranke spore. Koje su predložene izmene pravilnika i zakona? Gost je sudija Nebojša Đuričić, predsednik Upravnog odbora Foruma sudija Srbije.


Do 3.000 evra – mali sudski spor

Za mnoge građane to nisu male pare, pa granicu treba spustiti na 900 evra.


Suštinski cilj Zakona o sprečavanju porodičnog nasilja je zaboravljen

Da se u poslednjih godinu i po dana, od kada je na snazi novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, mnogo radilo na hitnim merama koje su uvedene protiv nasilnika, pokazalo je istraživanje Foruma sudija. Međutim, ne radi se dovoljno na zaštiti same žrtve, te je suštinski cilj novog Zakona zaboravljen.


IZDVAJAMO

SAOPŠTENJA

VESTI