Predmeta više, a sudija manje: Stručna udruženja upozoravaju da bi pravosuđe uskoro moglo da bude paralisano

Srbiji je na početku ove godine formalno nedostajalo 386 sudija, a faktički 468. Budući da će veliki broj njih u narednih pet godina otići u penziju, postoji ozbiljna opasnost da se manjak približi broju od 800, odnosno da pravosuđu fali četvrtina potrebnih sudija!


Zaštita životne sredine u građanskom pravu

Poslednjih par godina, zagađenje vazduha u gradovima Srbije postaje tako veliko, da smo često u samom vrhu najzagađenijih društava u svetu.


Forum sudija predlaže suđenja onlajn kroz izmene ZPP-a

Forum sudija Srbije dostavio je Ministarstvu pravde svoj predlog za izmene 30-tak članova Zakona o parničnom postupku (ZPP) za koje smatra da trebaju da budu izmenjeni, dopunjeni ili obrisani.


Uvesti onlajn suđenja i elektronsku dostavu: Forum sudija Srbije dostavio predlog izmena ZPP

Forum sudija Srbije dostavio je Ministarstvu pravde predloge za izmene Zakona o parničnom postupku, čija je izrada u toku, a glavna ideja je, kako navode, da se i pravosuđe prilagodi situaciji stvorenoj pandemijom Kovida 19 kroz uvođenje suđenja na daljinu.


MAGAZIN NA PRVOM - Od ukupnog broja predmeta koje rešavaju sudije osnovnih sudova, procentualno je najviše sporova male vrednosti

Od ukupnog broja predmeta koje rešavaju sudije osnovnih sudova, procentualno je najviše sporova male vrednosti. Na osnovu analiziranih 600 sporova te vrste u Srbiji, Forum sudija Srbije je zaključio da oni značajno opterećuju rad sudija, te se na presudu čeka dugo, kao i da sudski troškovi najčešće prevazilaze vrednost oko koje se stranke spore. Koje su predložene izmene pravilnika i zakona? Gost je sudija Nebojša Đuričić, predsednik Upravnog odbora Foruma sudija Srbije.


Do 3.000 evra – mali sudski spor

Za mnoge građane to nisu male pare, pa granicu treba spustiti na 900 evra.


IZDVAJAMO

SAOPŠTENJA

VESTI