Forum sudija Srbije dana 24 novembra 2017. godine održao završno predstavljanje Priručnika za primenu Zakona o parničnom postupku. Bliže informacije o razlozima za izradu Priručnika, ciljnoj grupi kojoj je namenjen i obimu primene su dali autori Priručnika: predsednik Upravnog odbora Foruma sudija Srbije i sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu, Nebojša Đuričić, i autori sudija, Snežana Marjanović, Milanka Pjevović, Dragana MarčetićI sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu, i sudija Zorica Banković sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu. O značaju Priručnika govorio je i direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić.

Aero klub - predstavljanje priručnika 1

„Forum sudija Srbije je od svog osnivanja postavio za ciljeve svog delovanja jačanje integriteta, stručnosi i efikasnosti sudstva. Samo stručno i efikasno sudstvo i sudije od integriteta mogu povratiti poverenje gradjana i bit imi garant poštovanja prava i osnovnih sloboda. U daljem radu borićemo se za bolji položaj sudija i zaposlenih u sudi kao i za popunjavanje upražnjenih sudijskih mesta.”

“Zahvaljujemo se ambasadi Kraljevine Holandije u Beogradu koja je podržala izradu i štampanje Priručnika za primenu Zakona o parničnom postupku” istakao je u obraćanju prisutnima sudija Đuričić.

Priručnik će poslužiti kao korisno sredstvo u svakodnevnom radu sudija, i u njemu će na praktičan način, sa primerima dobre prakse biti obrađena pitanja kao što su urednost tužbe, dostava, troškovi postupka, neodgovarajućim sadržajem zapisnika, rukovopđenje glavnom raspravom. Priručnik je pre svega namenjen sudijama koje su tek izabrane kao i sudijama koje nemaju mnogo iskustva u parničnoj materiji, ali svakako će biti od koristi i sudijama sa dugogodišnjim iskustvo. Prilikom pisanja ovog dokumenta, vodilo se svim onim spornim pitanjima i nedoumicama koje sam imala kao mladi sudija, i nadam se da će se na ovaj način olakšati novoizabranim sudijama snalaženje u propisima, i samim tim ubrzati donošenje sudijskih odluka“, istakli su autori Priručnika.

IZDVAJAMO

SAOPŠTENJA

VESTI