Forum sudija Srbije oštro protestvuje povodom događaja koji su se odigrali dana 25.03.2019. godine u periodu od 14.00 do 16.30 časova ispred zgrade suda u Nemanjinoj broj 9.

Vrhovni kasacioni sud

Veći broj građana, stranaka, advokata, zaposlenih u sudu i sudija nije mogao da napusti zgradu suda, a zbog protesta koji je organizovan od strane grupe građana CHF Srbija. Pravo na slobodu okupljanja, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja su Ustavom zagarantovana prava, ali niko ne može korišćenjem svojih prava ugrožavati prava ostalih građana na slobodu kretanja, pravo na slobodu i bezbednost. Stranke i građani koji su se zatekli u 14.00 časova u zgradi suda u Nemanjinoj bili su sprečeni da zgradu napuste, oni koji su pokušali to da učine fizički su bili sprečeni, saplitani, šutirani, čupani. Nakon završetka radnog vremena zaposlenima u sva četiri suda čije je sedište u zgradi u Nemanjinoj br. 9 bio je onemogućen izlaz iz suda i pri tom su im upućivane uvrede i pretnje.

Smatramo da je u konrektnom slučaju izostala adekvatna reakcija prisutnih policijskih službenika koji nisu omogućili građanima Republike Srbije nesmetano ostvarivanje svojih prava na slobodu kretanja, na ličnu slobodu i bezbednost. Svi građani, stranke, advokati i zaposleni koji su se zatekli u zgradi suda bila im je protivpravno ograničena sloboda kretanja, a pojedini od njih su bili fizički napadnuti.

Takođe, ukazujemo da i prisutni mediji na adekvatan način nisu preneli sam tok celog događaja, pripadnici medija kojima je omogućeno da izađu iz zgrade suda i onima koji su se nalazili ispred suda nisu verodostojno preneli šta se ispred zgrade suda dešavalo i na koji način su građani, stranke, advokati i zaposleni u sudu bili sprečavani da napuste zgradu suda.

Apelujemo Ministarstvu unutrašnjih poslova da obezedi uslove za nesmetano funkcionisanje suda, na medije da verodostojno prenose sve događaje, a na organizatore protesta da se svojim pravom na slobodu okupljanja, izražavanja misli i govora ne ugrožavaju prava ostalih građana, stranaka, advokata, sudija i zaposlenih u sudu.

IZDVAJAMO

SAOPŠTENJA

VESTI