Sudije Višeg i Osnovnog suda u Somboru imale su priliku da se upoznaju sa ciljevima i aktivnostima Foruma sudija Srbije. Prisutnima se obratio predsednik upravnog odbora Nebojša Đuričić i istakao da će Forum sudija Srbije, u predložiti izmene Zakona o parničnom postupku radi njegove efikasnije i efektivnije primene. Ponovljen je stav da se odredba član 294 stav 2 treba izbrisati kao i da treba unifikovati odredbe o sudskoj dostavi u svim procesnim zakonima.

Sud u Somboru

U pogledu vrednovanja rada sudija ponovljen je stav da je nužno obezbediti da sudije mesečne izveštaje dobijaju izrađene u skladu sa Pravilnikom koji reguliše postupak i način vrednovanja sudija i predsednika suda, te da je Forum sudija Srbije pre više od godinu dana uputio predlog da se AVP programi usklade sa navedenim pravilnikom.

Kada je u pitanju izbor i napredovanje sudija nužno je u predstojećim ustavnoj reformi obezbediti jasne, objektivne i unapred propisane kriterijume koji bi doveli do izbora stručnih, odgovornih i nosilaca sudijske funkcije. U samom postupku izbora i napredovanja nužno je obezbediti i pravo na pravni lek.

IZDVAJAMO

SAOPŠTENJA

VESTI