Forum sudija Srbije, uz podršku Ambasade Holandije u Srbiji i Crnoj Gori, sačinio je 2017. godine „Priručnik za primenu Zakona o parničnom postupku“.

BB.png

 

Potreba za izradom Priručnika razvila se iz ideje da se mladim sudijama koji se prvi put biraju na funkciju kao i sudijama koji menjaju svoju materiju približi rukovođenje prvostepenim parničnim postupkom i omogući da se kroz uputstva i smernice kao i uz savet i primere što bolje snađu u parničnoj materiji. Priručnik će poslužiti kao korisno sredstvo u svakodnevnom radu sudija, i u njemu će na praktičan način, sa primerima dobre prakse biti obrađena pitanja kao što su urednost tužbe, dostava, troškovi postupka, neodgovarajućim sadržajem zapisnika, rukovopđenje glavnom raspravom.

Prilikom pisanja Priručnika autori su imali u vidu sva ona sporna pitanja i nedoumice koje su oni imali kao mlade sudije, a sve u nadi da će se na taj način olakšati novoizabranim sudijama snalaženje u propisima i samim tim ubrzati donošenje sudskih odluka. Cilj ove publikacije je značajno olakšavanje posla sudijama. Ideja je da ovaj priručnik pomogne kao “podsetnik” prilikom svih poznatih i nepoznatih situacija u kojima se mogu naći “sudije parničari”.

Priručnik možete preuzeti na sledećem linku

IZDVAJAMO

SAOPŠTENJA

VESTI