Forum sudija Srbije i CEELI Institut iz Praga, Češka Republika, predstavljaju srpsko izdanje “Praktičnih smernica za korišćenje društvenih medija namenjene sudijama“. Ovaj priručnik sastavio je CEELI Institut, odnosno članovi radne grupe pri Mreži za razmenu sudija u centralnoj i istočnoj Evropi.

Bigstock4

Tekst je preveo sa Engleskog jezika, Dušan Dakić, sudija Osnovnog suda u Novom Sadu i član Foruma sudije Srbije, dok je Forum sudija Srbije izdavalac i distributer priručnika za teritoriju Republike Srbije.

Forum sudija Srbije prepoznaje značaj društvenih mreža u radu svih sudija i sudova na teritoriji Republike Srbije. Kako je upotreba društvenih medija postala svakodnevna pojava koja je deo života većine ljudi, istraživanje etičkih ograničenja korišćenja društvenih medija postalo je aktuelna briga sudija. Forum sudija Srbije deli aktuelno mišljenje da blanketno uputstvo sudijama da se jednostavno „drže dalje od društvenih mreža“ nije realna opcija u sadašnjem vremenu.

Postoje dobri razlozi zbog kojih sudije treba da koriste ili barem budu svesne načina na koji društveni mediji funkcionišu. S jedne strane, aktivnost na društvenim mrežama može dovesti do etičkih pitanja i izazova. To uključuje primerenost sadržaja koje objavljuju sudije, nenamerno iskazivanje predrasuda ili interesa sudije kroz njegove objave, kao i posledice koje proizlaze iz interakcije predstavnika pravosuđa s trećim stranama. Ponašanje sudija na društvenim mrežama je vidljivo javnosti, pa stoga takve njihove aktivnosti mogu štetiti poverenju javnosti u pravosuđe. Stavovi na društvenim mrežama takođe mogu dovesti u pitanje nepristrasnost i pravičnost sudskog postupka.

Praktične smernice za korišćenje društvenih medija namenjene sudijama su štampane u 500 primeraka, a PDF. verzija priručnika se može preuzeti na sajtu Foruma sudija Srbije. Na linku: https://forumsudija.org.rs/downlload.html?file=33.

Originalnu verziju na engleskom jeziku možete pronaći na adresi https://ceeliinstitute.org/practical-guidelines-on-use-of-social-media-by-judgesentral-and-eastern-european-context/

Želja Foruma sudije Srbije i CEELI Instituta je da približe relevantne smernice kako za sudije pojedince koji su aktivni na društvenim mrežama, tako i za one koji su odgovorni za utvrđivanje nacionalnih standarda ponašanja za nosioce pravosudnih funkcija uključujući: članove pravosudnih veća, predsednike sudova, članove udruženja sudija i sve ostale članove profesionalne zajednice koji regulišu korišćenje društvenih mreža od strane sudija.

Nadamo se da će vam preporuke i saveti sadržani u Praktičnim smernicama za korišćenje društvenih medija biti veoma korisni u vašem svakodnevnom radu.

IZDVAJAMO

SAOPŠTENJA

VESTI