vertikalno-3.jpg

 

Forum sudija Srbije otpočeo je realizaciju projekta “Postigni dogovor, reši spor,”. Cilj projekta je pomoć i podršku sudovima u relizaciji programa medijacije u sudu u skladu sa zakonom i Uputstvom za unapređenje medijacije. Projekat se sprovodi na teritoriji Republike Srbije i vremenski nije ograniče.

Normativni okvir u Republici Srbiji propisuje obavezu suda da pruži strankama i građanima potpunu informisanost o mogućnosti rešavanja spora u postupku medijacije. Pored zakona, Uputsvo o unapređenju medijacije propisuje obavezu osnovnim, višim i privrednim sudovima da uspostave Info službe za podršku medijaciji. Kako bi pružili podršku i pomoć sudovima u realizaciji ove obaveze okupili smo sudije koje imaju iskustvo sa medijacijom u sudu. Članovi našeg tima su bili pokretači i učesnici u osnivanja službi u Drugom opštinskom sudu u Beogradu, Drugom osnovnom sudu u Beogradu i Osnovnom sudu u Nišu. Cilj nam je da podelimo naše iskustvo i pomognemo koleginicama i kolegama.

Namera nam je da pomognemo sudovima u postupku osnovanja Info službi. Različita iskustva koja imamo želimo da podelimo sa sudovima kako bi oni pronašli najpogodniji model za razvoj programa medijacije. Pomoćićemo im oko sačinjavanja normativnog okvira koji svaki sud mora da donese, u postupku osnivanja i načina rada Info-službi.

U okviru projekta realizovaćemo radionice za zaposlene u Info-službi. Cilj radionice je da se zaposleni pripreme za rad u samoj službi, da steknu osnovna znanja o medijaciji kako bi mogli da daju strankama i građanima kvalitetne i potpune informacije o medijaciji. Pripremili smo i radionuice namenjene sudijama i ima za cilj da sudijama približi postupak medijacije, približi koji su to medijabilnnnni predmeti i upozna ih sa načinom na koji mogu strankama približiti i uputili na postupak medijacije.

 

 

           

 

U okviru projekta sačinjena je monografija "Medijacija u sudu” čiji su autori Nebojša Đuričić, sudija Višeg suda u Beogradu i Mina Vulić polaznica početne obuke Pravosudne Akademije, recenzent je bila Vesna Filipović, sudija Apelacionog suda u Begoradu.

Pogledajte više o monografiji.Osnovi sud u Požegi prepoznao je potrebu da unapredi program medijacije, te je dana 28 januara 2022. godine zaključen protokol o saradnji sa Forumom sudija Srbije. Koleginicama i kolegama preneli smo naša iskustva koja se odnose na načina rada Info službe i pružili smo im pomoć pri izradi promotivnog materijala, kao i materijala koji je potreban za rad Info službe. Održana je radionica za zaposlene koji će biti angažovani u službi. Takođe, održana je i radionica za sudije u kako bi im približili sam postupak medijacije, kako da prepoznaju medijabilnnnne predmete i kako da stranke upute na postupak medijacije.

   
 Nastavljamo  sa pružanjem podrške sudovim u Republici Srbiji. Potpisan je protokol o saradnji između Foruma sudija Srbije i Osnovnog suda u Somboru. Protokol su potpisali predsednica Osnovnog suda u Somboru Aleksandra Madurić Kalčan i predsednik upravog odbora Foruma sudija Srbije, Nebojša Đuričić. Nadamo se uspešnoj saradnji na unapređenju programa medijacije u sudu kao i u lokalnoj zajednici.

Više o ovom događaju možete pogledati u prilogu RTV Vojvodina 

    
 Nakon potpisivanja protokola o saradnji između Osnovnog suda u Somboru i Foruma sudija Srbije, Osnovni sud u Somboru nastavlja sa razvojem programa medijacije potpisivanjem protokola o saradnji sa Gradom Somborom. Zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica i predsednica Osnovnog suda u Somboru Aleksandra Medurić Kalčan potpisale su danas u prostorijama Gradske uprave protokol o saradnji na zajedničkoj promociji i sprovođenju posredovanja u rešavanju sporova, odnosno medijacije.

Protokol protokol o saradnji u cilju promocije i razvoja medijacije u Republici Srbiji potpisan je i između Medijacija centra Sombor i Foruma sudija Srbije.

Želimo Vam mnogo uspešno rešenih sporova u medijaciji!

Više o ovom događaju možete pogledati na internet stranici Grada Sombora.


    
 Osnovni sud u Požegi svečano je označio početak rada Info službe za podršku alternativnim načinima rešenja sporova.

U sali skupštine opštine Požega prisutne predstavnike lokalne samouprave, advokata, medijatora i sudija predsednica Osnovnog suda u Požegi dr Olga Tešović i sekretar suda Jelena Radović upoznale su sa načinom rada Info službe i aktivnostima koje su planirane.

Info služba je otvorena uz podršku Foruma sudija Srbije u okviru projekta Postigni dogovor, reši spor. Sa aktivnostima koje se realizuju u okviru ovog projekta prisutne je upoznao predsednik UO Foruma sudija, Nebojša Đuričić sudija Višeg suda u Beogradu. Iskustva u organizovanju programa medijacije sa prisutnima su podelile koleginice Vesna Filipović, sudija Apelacionog suda u Beogradu, Sanja Kostić sudija Apelacionog suda u Nišu i Nada Fridrh, sudija Osnovnog suda u Somboru.

Više o ovom događaju možete pogledati u prilogu TV Požega.

   
 


Nastavljamo aktivnosti u okviru projekta Postigni dogovor, reši spor. 

U saradnji sa Medijacija centrom Sombor i Osnovnim sudom u Somboru 16. decembra 2022. godine organizovana je obuka, stručno usavršavanje medijatora, sa ciljem unapređenja znanja i veština medijatora u Somboru. Obuci su prisustvovale sudije i sudijski pomoćnici Osnovnog suda u Somboru kao i članovi Medijacija centar Sombor.

Bilo nam je zadovoljstvo što su obuci prisustvovali i đaci Srednje ekonomske škole u Somboru. Od velikog je značaja da se mladi, budući pravnici upoznaju sa medijacijom kao načinom mirnog rešavanja sporova.

Više o ovom događaju možete pogledati u prilogu TV Sombor.

     

IZDVAJAMO

SAOPŠTENJA

VESTI