Одржан округли сто за судије Првог основног суда и заменике државног правобраниоца

У Београду, 11.12.2017., USAID Пројекат владавине права, у сарадњи са Форум судија Србије подржао је организацију првог округлог стола за судије Првог основног суда и заменике државног правобраниоца. Овај догађај је био прилика да се судије и правобраниоци сретну у атмосфери отвореног дијалога и размене искуства о проблемима на које наилазе у пракси те започну консултације о идентификовању потенцијалних решења.
Након уводног излагања директора пројекта, Дејвида Грира, разматран је низ тема, од могућности за несметано закључење уговора о поравнању, преко унапређења ефикасности поступка за спорове мале вредности, до поступања пред Европским судом за људска права. Сви учесници су изразили жељу да се са оваквим састанцима настави, те да се сходно теми која ће бити предмет дискусије, у рад укључе и представници извршне власти, Високог савета судства и Врховног касационог суда.


Семинар на тему Медицинско право одржан у Крагујевцу

Одржавањем Семинара на тему Медицинско право - лекарска грешка и медицинско вештачење у Крагујевцу дана 4. децембра 2017. године Форум судија Србије је у сарадњи са Правосудном академијом заокружио први циклус семинара. До сада је одржано укупно четири семинара у седиштима четири апелациона суда. Имајући у виду чињеницу да је интересовање за овај семинар било изузетно, у плану је да се и током 2018. године одрже семинари са сличном темом. Учесници семинара су показали интересовање да се у наредном периоду организују семинари на сродне теме што ћемо се трудити да испоштујемо.


Представљање Приручника за примену Закона о парничном поступку у Београду

Форум судија Србије дана 24 новембра 2017. године одржао завршно представљање Приручника за примену Закона о парничном поступку. Ближе информације о разлозима за израду Приручника, циљној групи којој је намењен и обиму примене су дали аутори Приручника: председник Управног одбора Форума судија Србије и судија Другог основног суда у Београду, Небојша Ђуричић, и аутори судија, Снежана Марјановић, Миланка Пјевовић, Драгана МарчетићИ судије Првог основног суда у Београду, и судија Зорица Банковић судија Другог основног суда у Београду. О значају Приручника говорио је и директор Правосудне академије Ненад Вујић.


Организован округли сто за судије са подручја Апелационог суда у Новом Саду на тему Трошкови парничног поступка

Форум судија Србије и Правосудна академија су дана 16.11.2017. године организовали за судије са подручја Апелационог суда у Новом Саду округли сто ради разјашњења спорних питања у вези трошкова парничног поступка који се јављају у раду судова.


Представљање Приручника за Примену Закона о парничном поступку у Нишу

Форум судија Србије је организовао представљање и поделу примерака Приручника за примену Закона о парничном поступку, у просторијама Правосудне академије у Нишу дана 30.10.2017. године. Ближе информације о разлозима за израду Приручника, циљној групи којој је намењен и обиму примене је дала судија Драгана Марчетић једна од аутора Приручника. У наредном периоду биће организованo представљањe у Београду.


Семинар на тему Медицинско право одржан у Нишу

После успешно организованог семинара у Београду и Новом Саду у организацији Правосудне академије и Форума судија Србије, одржан је дана 09.11.2017. године Семинар на тему Медицинско право - лекарска грешка и медицинско вештачење и у Нишу. Семинару су присуствовале судије, полазници почетне обуке Правосудне академије и судијски помоћници. До краја године у плану је да се семинар одржи и у Крагијевцу.


ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ