Okrugli sto na temu “U susret izmenama Zakona o zabrani diskriminacije”

U organizaciji Pravosudne akademije, Kancelarije za zaštitu ravnopravnosti i Foruma sudija Srbije uz podršku Misije OEBS, dana 24.06.2016. godine organizovan je okrugli sto na temu “U susret izmenama Zakona o zabrani diskriminacije”.


Ukidanje pretpostavke krivice u Prednacrtu Građanskog zakonika

Prednact Građanskog zakonika Republike Srbije kod odgovornosti po osnovu krivice ne sadrži pretpostavku krivice kakva danas postoji u pravnom sistemu Srbije i predviđena je članom 154 Zakona o obligacionim odnosima.


Ima li nade za medijaciju?

U cilju razmene iskustava i sagledavanja dosadašnjih rezultata u primeni Zakona o rešavanju sporova posredovanjem održan je okrugli sto dana 09.05.2016. godine, u organitzaciji Pravosudne akademije, Foruma sudija Srbije i Partnera za demokratske promene.
Okruglom stolu prisustvovao je veći broj sudija koji je izneo svoja iskustva u pogledu rešavanja sporova posredovanjem odnosno medijacijom i ukazao na problem koji se u praksi javljaju u primeni Zakona. Prisutni su imali priliku da čuju iskustva i sudija koje su u ranijem periodu kao medijatori imali rezultata i stekli veliko iskustvo, u rešavanju sporova medijacijom koja je bila organizovana u okviru Drugog opštinskog suda u Beogradu i u okviru Centra za medijaciju.


Pripravnici volonteri ne smeju biti zaboravljeni u Nacionalnom planu za zapošljavanje za 2017. godinu

Forum sudija Srbije uputio je dopis direktoru Nacionalne službe za zapošljavanje u kome je navedeno da su iz Programa stručne prakse neopravdano izostavljanji sudski pripravnikci – volonteri s obzirom da pravo učešća imaju i poslodavaci koji pripadaju javnom sektoru, ali isključivo u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite.


IZDVAJAMO

SAOPŠTENJA

VESTI