Позив на Основну обуку за посреднике – медијаторе

Имамо велико задовољство да вас обавестимо да ће након великог интересовања Форум судија Србије организовати још једну Основну обуку за посреднике – медијаторе. Основна обука ће се спровести у пет радних дана и биће одржана 24, 25, 28, 29. и 30. септембра 2021.године у Београду, а све у складу са Правилником о програму обуке за посреднике („Службени гласник РС“, БР.146/14). Обука ће се спроводити у периоду од 13 до 18 часова.


Дебата "Суђење на даљину - за или против"

Форум судија Србије започео је реализацију пројекта “Online суђења - предности суђења на даљину” уз подршку амбасаде Краљевине Холандије.
Циљ овог пројекта је допринос стручном усавршавању судија и тужилаца као и свих осталих актера у судском поступку. Сама реализација пројекта убрзана је у складу са тренутном ситуацијом у целом свету, те се реализација израде анализе одвија како са аспекта постојећег законодавног оквира тако и са аспекта примене у пракси током ванредног стања.


Отворена врата правосуђа на тему "Колико траје суђење у прекршајним поступцима и шта је важно да знају странке у тим поступцима?"

Тематска „Отворена врата правосуђа“ у сарадњи са Прекршајним судом у Новом Саду одржана су 24.06.2021. године у онлајн формату. Тема овог догађаја била је „Колико траје суђење у прекршајним поступцима и шта је важно да знају странке у тим поступцима?“, а учесници су били судија Прекршајног суда у Новом Саду др Сања Стргар, командир СПИ Запад ПУ Нови Сад Милан Дражић и адвокат Дејан Укропина.


Благовремен избор судија - предлог измена нормативног оквира

Судство у Републици Србији суочава се бројним кадровским проблемима међу којима се, нарочито, издвајају старосна структура носилаца судијске функције и непопуњеност свих судијских места.


Благовремен избор судија - предлог измена нормативног оквира

Судство у Републици Србији суочава се бројним кадровским проблемима међу којима се, нарочито, издвајају старосна структура носилаца судијске функције и непопуњеност свих судијских места. Тренутно, није попуњено неколико стотина судијских места, а иста су упражњена, углавном, због напредовања и/или
престанка судијске функције. У сваком случају, поступак попуњавања судијских места отпочиње, тек, након упражњавања истих и зависи, у великој мери, од воље и (пр)оцене Високог савета судства зато што нема детаљних, јасних и изричитих правила и рокова. Неретко, овакав приступ доводио је до ''паралисања'' појединих судова и то, нарочито, оних са малим бројем судија. Тим поводом, неопходно је идентификовати и анализирати постојећи нормативни оквир, али и предложити идеје за измене и унапређење истог.


Извештај о праћењу стања у правосуђу за 2020. годину

Предмет овог Извештаја је анализа стања у правосуђу Србије, према важећем правном оквиру, у датом институционалном окружењу и стварним околностима које битно утичу на остваривање и заштиту права грађана у поступку пред судом, као и код остваривања других права и интереса грађана у оквиру правосудног система, укључујући правосудне услуге. Извештај треба да попуни постојећу празнину на плану независног механизма праћења напретка реформе правосуђа заснованог на чињеницама и доказима. Треба имати у виду да постојећи институционални механизми процене резултата и надгледања напретка у реформи правосуђа не одражавају у довољној мери сложеност проблема на нивоу појединачних случајева и ситуација са којима се грађани сусрећу приликом суочавања са судом или тужилаштвом, па се јавља потреба за допуном ових аналитичких инструмената додатним квантитативним и квалитативним оценама. Поред тога, у досадашњој аналитичкој пракси организација цивилног друштва, преовлађује фрагментарни приступ, којим се обрађују поједине уже тематске целине од значаја за приступ правди или заштиту права, док је овај извештај први покушај да се обухвати целина правосудног система.


ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ