Отворена врата правосуђа у Крагујевцу, ЦЕП и Форум судија Србије окупили су грађане, стручну јавност и медије, уз подршку УСАИД Сербиа дана 09. децембра 2019. године у Крагујевцу и организовали округли сто на тему како обезбедити ефикасност и правичност у извршном поступку. Учесници округлог стола отворили су предавање са циљем да се дође до идеја за побољшање ефикасности извршног поступка.

Otvorena vrata Kragujevac

Тему разговора и значај организовања овог округлог стола представио је као модератор председник Управног одбора Форума судија Србије, судија Небојша Ђуричић. О теми и значају ових отворених врата говорили су  Јелена Дамјановић, председница извршног одељења Основног суда у Крагујевцу, затим Даница Ћосић, јавни извршитељ за подручје Вишег суда у Крагујевцу и Привредног суда у Крагујевцу, Душан Протић, центар за европске политике, Урош Полуга, Виши првни саветник, USAID пројекат владавине права. Овај округли сто се разликовао од претходних зато што је дискусија ове теме била отворена за грађане, медије и јавност. Судије су покушале да укажу на проблематику новог Закона о извршењу и обезбеђењу. Специфичност ових отворених врата била је отворено учешће грађању, који представљају потенцијалне учеснике у поступцима да кроз један отворени разговор разјасне своје недоумице везане за сам Закон, његову примену као и правичност истог. Сви присутни на овом догађају су  имали прилику да упознају суд из другачије перспективе и кроз дијалог са представницима правосуђа реше бројне дилеме које имају.

Приближити грађанима измене Закона, поступак извршења, његов циљ и све проблематике биле су тема ових разговора. Представници носећих функција у правосуђу покушали су да кроз одговоре на питања дођу заједно са учесницима предавања до свих одговора на питања која стварају недоумице везане за сам Закон као и поступак извршења. Како обезбедити ефикасност и правичност у извршном поступку била је теме ове дискусије која уједно кроз одговоре на питања даје ширу слику грађанима о њиховим правима и обавезама, правима извршитеља и току поступка у извршном поступку. Циљ ових отворених врата био је и разговор о изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу, шта оне доносе грађанима и на који начин се примењују.

Приближавање закона грађанима као учесницима у судским поступцима даће бољу слику како представницима правосуђа тако и самим грађанима која су то најчешћа питања и проблеми који се јављају када говоримо о овој теми. Одржавањем оваквих дискусија доприноси се разјашњењу оних спорних питања која можда грађани не знају, кроз објашњавање измена одређених одредби, приближавањем самог поступка онима који ће сутра можда бити учесници у њему.

Давање одговоро на сва питања везана за измене и допуне Закона, као и приближавање истих грађанима биће предмет даљих активности и иницијатива пројекта Отворена врата правосуђа и Форума судија Србије.

ИЗДВАЈАМО

САОПШТЕЊА

ВЕСТИ