U okviru projekta Analiza sporova male vrednosti koji Forum sudija Srbije sprovodi uz podršku USAID ROLPS projekta održan je dvodnevni sastanak radne grupe na Paliću 22. – 23. juna 2019. godine

Palić 2019 - Analiza sporova male vrednosti 1

U okviru projeka „Analiza sporova male vrednosti“ u periodu od februara do aprila ove godine u šest osnovnih sudova prikupljeni su statistički podaci koji bi trebali da prikažu jasniju sliku o sporovima male vrednostii. Nakon prikupljanja podataka i njihove obrade održan je okrugli sto u Beogradu 20. juna.

Za potrebe ovog projekta formirana je radna grupa koja je održala dvodnevni sastank na Paliću 22. – 23. juna 2019. godine. Članovima radne grupe sudija Ana Lukić Vidojković, sudija Osnovnog suda u Nišu i advokat Nenad Cvjetićanin predstavili su preliminarne statističke rezultate i njihovu prelminarnu analizu.

Na sastanku su razmatrani predlozi za izradu smernica s preporukama za ubrzavanje procesa suđenja u slučajevima koji se odnose na sporove male vrednosti. Takođe predmet razmatranja su bili i predlozi za izmene i dopune Zakona o parničnom postupku. Posebna pažnja je posvećena i pitanju izmeni sudskog poslovnika i AVP radi  uspostavljanje osnova za bolje evidentiranje i praćenje slučajeva koji se odnose na sporove male vrednosti.

IZDVAJAMO

SAOPŠTENJA

VESTI